Valo sa proti Srbom rozlúči, vraví: "Bolo to nádherné"

19.01.2012 Bratislava

Belehrad 18. januára (TASR) - Záverečné vystúpenie slovenských hádzanárov na 10. majstrovstvách Európy v Srbsku bude zároveň rozlúčkovým pre dlhoročnú oporu spojkového radu Daniela Vala.

Pravá spojka bundesligového Wetzlaru stála prakticky pri všetkých úspechoch slovenskej hádzanej v novodobej ére. Duel proti Srbsku v belehradskej hale Pionir bude Valovým 143. predstavením v národnom drese a na konte má zatiaľ 537 gólov, viac nazbieral iba ďalší veterán slovenského tímu Radoslav Antl (147/569). "Ja som sa už dávnejšie vyjadril, že po majstrovstvách Európy v reprezentácii skončím, navyše po včerajšku nemám žiadny dôvod toto rozhodnutie meniť, akákoľvek chuť pokračovať zmizla. Ale len so zápasom proti Poľsku to nemalo nič spoločné, pretože sa cítim už dosť unavený a pätnásť rokov v reprezentácii telo už cíti. Zápas bude výnimočný tým, že bude posledným v repre a hoci sa vraví, že nikdy nehovor nikdy, v tejto chvíli to tak cítim a aspoň teraz som pevne rozhodnutý," povedal v stredu v rozhovore pre TASR a pokračoval: "Ale v skutočnosti mi to ani neprichádza, že to už bude posledný zápas. Určite tam bude nostalgia, že si spomeniem na veci, ktoré prebehli za tých pätnásť rokov. Teším sa, že to bude tu, lebo srbskí diváci sú fantastickí, mali sme to možnosť vidieť v ich zápase proti Poľsku i Dánsku. Plná hala a vybičovaná atmosféra, aj keď už de facto o nič nejde ani im ani nám. Možno oni budú šetriť hráčov, keďže zápas s nami nič nerieši. Ja si ten duel užijem ako každý iný, hádzaná mi stále robí radosť. Dúfam, že to bude dôstojnejšia rozlúčka ako včera a pevne verím, že aj s úspešným koncom.

Medzi najkrajšími spomienkami ľavorukého bombardéra tróni predovšetkým obdobie spred troch rokov zo susedného Chorvátska. Slováci predviedli na majstrovstvách sveta nečakaný prienik do elitnej desiatky planéty. "Vrchol bol jednoznačne v Chorvátsku. To najkrajšie, čo mi utkvie v pamäti z reprezentácie. Boli to famózne dva týždne, ktoré sme si užívali a hádzaná na Slovensku zažívala boom. K tomu by som priradil každý jeden postup na vrcholné podujatie, či už na Európu alebo svet. Mal som to šťastie, že som bol pri každom postupe. To sú tie krásne okamihy, keď človek niečo robí, obetuje tomu čas a ono sa to podarí. Bolo to nádherné."
 

Vyberte región